Dokter Wever - wenkbrauwen en oogleden behandeling

Wenkbrauwen en oogleden

De rimpels in het voorhoofd, de positie van de wenkbrauwen, en het overhangen van de huid van de bovenoogleden zijn allemaal verschijnselen van hetzelfde verouderingsproces. Verticale verzakking van de wenkbrauwen, verlies van vet rondom de oogkas, overactiviteit van de voorhoofdspieren, en het dunner worden van de huid zijn mede verantwoordelijk voor de overhangende oogleden.

Ogen en voorhoofd verjongen

Dat er toch vaak ooglidcorrecties worden gedaan, heeft meer te maken met de wens om klanten een kleine, technisch laag-complexe en snelle oplossing te bieden, dan met het streven naar een optimaal resultaat. Er zijn in Nederland meer dan genoeg klinieken die zich hierop richten. We verwijzen daar dan ook graag naar voor klanten die al besloten hebben per definitie alleen een ooglidcorrectie te willen. Voor ons is het optimale resultaat echter altijd leidend. Dit betekent dat er voor veel klanten boven de 40 jaar verder en breder gekeken moet worden dan alleen naar de oogleden. Soms is een ooglidcorrectie voldoende. In andere gevallen zijn een wenkbrauwlift of vetinjecties betere ingrepen of een goed aanvullend advies. In veel gevallen is een behandeling met Botox overigens voldoende om het gewenste resultaat te bereiken. Er zijn dus meerdere manieren om de ogen en het voorhoofd te verjongen. De keuze van techniek is geheel afhankelijk van het individu.

Ooglidcorrectie

Dokter Wever hanteert een aantal technieken om het voorhoofd en de ogen te verjongen. Wanneer de wenkbrauwen op een normale positie staan, er geen overdreven activiteit van de voorhoofdspieren is, er beperkt vetverlies is opgetreden rondom de oogkas, en de oogbol niet te diep in de schedel ligt, is een ooglidcorrectie vaak een prima optie. Hierbij wordt een reepje huid van 10-15 millimeter plus vaak een kleine hoeveelheid spierweefsel verwijderd, waarna de wond zorgvuldig met kleine hechtingen wordt gesloten. Hoewel de hechtingen bij een ooglidcorrectie al na één week worden verwijderd, kan het toch even duren voordat het gewenste resultaat bereikt is. De eerste weken is er sprake van zwelling en stijfheid van de huid. Bovendien kan het litteken nog enige tijd rood zijn. Meestal duurt het ongeveer acht weken voordat dit verdwenen is.

 

Belangrijk om te onthouden bij een ooglidcorrectie:

 • Lokale verdoving;
 • Duurt ongeveer 40 minuten;
 • Niet roken is belangrijk;
 • Gebruik van antistollingsmedicijnen moet gestaakt worden;
 • Geen ernstige last van droge ogen;
 • Vermeld eerdere Lasik chirurgie;
 • Vermeld eventuele blindheid aan één oog.

Iedere operatie is anders

Bovenstaande is een globale beschrijving van een ooglidcorrectie. Het komt regelmatig voor dat er bijkomende afwijkingen zijn die de operatie net wat anders maken. Soms is er bijvoorbeeld overtollig vet aanwezig in de binnenste ooghoek of is de traanklier te prominent aanwezig. In andere gevallen kan de oogspier aangeboren of door veroudering te lang zijn (zogenaamde ptosis). Ook komt het regelmatig voor dat de oogkas door het verlies aan vet of een eerdere ooglidcorrectie te hol is geworden. Wanneer deze problemen niet worden aangepakt zal het resultaat waarschijnlijk tegenvallen.

Invasieve laterale wenkbrauwlift

Is het overhangen van de ooglidhuid vooral prominent in het zijgedeelte, staat met name de zijkant van uw wenkbrauw te laag, en heeft u verder weinig last van diepe fronslijnen boven uw neus, dan verricht dokter Wever vaak een zogenaamde minimaal-invasieve laterale wenkbrauwlift. Hierbij wordt, meestal onder lokale verdoving, een snee van enkele centimeters gemaakt op de haarlijn, waarna er huid wordt verwijderd. Het resultaat van deze ingreep is een subtiele verhoging van de zijkant van uw wenkbrauw en daardoor de vermindering van het teveel aan ooglidhuid. Regelmatig combineren we deze ingreep met een normale ooglidcorrectie.

Endoscopische wenkbrauwlift

In het geval van laagstand van de wenkbrauwen over de gehele lengte en tevens onwenselijke fronsrimpels wordt een endoscopische wenkbrauwlift aangewezen. Deze ingreep wordt altijd onder algehele narcose verricht en duurt ongeveer 60 minuten. Ook deze operatie wordt vaak met een normale ooglidcorrectie gecombineerd. Botox injecties kunnen hier in sommige gevallen een alternatief zijn. Meestal adviseren we dan ook om dit eerst te proberen voordat er besloten wordt te opereren.

Voorhoofdslift

Bij een voorhoofdslift worden vijf kleine sneetjes van ongeveer twee cm gemaakt, allen achter de haarlijn gelegen zodat er later niks meer van te zien is. Met behulp van een endoscopische camera wordt het voorhoofd tot aan de oogkasrand vrijgemaakt en worden de fronsspieren doorgenomen. Het resultaat is een frisse, open blik met permanent zwakkere fronsspieren. Indien de haarlijn van nature hoog is, wordt er soms gekozen om de snee in de haarlijn te plaatsen.

Gedurende de eerste zes maanden na de operatie treedt er altijd enig verval op in de positie van de wenkbrauwen. Bij een dikkere huid en bij patiënten onder de 40 jaar is dat risico groter. Haarverlies in het litteken kan voorkomen. Uitval van de zenuw waarmee u fronst en de wenkbrauwen beweegt, kan in zeldzame gevallen optreden, echter herstelt over het algemeen binnen drie maanden.

 

Belangrijk om te onthouden bij een endoscopische voorhoofdslift:

 

 • Algehele narcose, duurt ongeveer 60 minuten;
 • Vaak gecombineerd met een normale bovenooglidcorrectie;
 • Niet roken is belangrijk;
 • Gebruik van antistollingsmedicijnen moet gestaakt worden;
 • Geen ernstige last van droge ogen;
 • Vermeld eerdere Lasik chirurgie;
 • Vermeld eventuele blindheid aan één oog;
 • Asymmetrie tussen de wenkbrauwen blijft meestal bestaan.

 

Door veroudering kan het vet van uw bovenste oogkas verloren gaan. Het gevolg is dan vaak een harde blik die geen jeugdige uitstraling meer heeft. Een ooglidcorrectie verricht op relatief jonge leeftijd kan deze ontwikkeling versnellen en verergeren. Het aanvullen van het verloren volume kan dan een fantastisch effect hebben. Hierbij kan gekozen worden tussen een injectable filler zoals Restylane of lichaamseigen vet. Beide materialen zijn hiervoor geschikt. Lichaamseigen vet wordt gedeeltelijk opgenomen door uw lichaam, waardoor een tweede behandeling soms nodig is.

Andere behandelingen: