Interview met dokter Wever

Wat doe je?

Nederlandse vrouwen worden ouder dan ooit, en dat gelukkig veelal in zeer goede gezondheid, en met een hoge sociale participatie. Ouder worden valt veel mensen echter behoorlijk zwaar. De reactie van de omgeving wordt immers langzaam anders, vaak negatiever. Dat terwijl men zich doorgaans totaal niet anders voelt. Vroeger waren de maatschappelijke vooroordelen tegen vormchirurgie dermate dwingend negatief, dat maar weinig vrouwen de mogelijkheid van een operatie durfden te overwegen. Tegenwoordig is dat gelukkig langzaam aan het veranderen, en zie ik steeds meer vrouwen die de scherpe kantjes van het ouder worden willen verzachten. Er vriendelijker, meer uitgerust, frisser willen uitzien. Met goede chirurgische instrumenten kan dat gelukkig in veel gevallen. Voorwaarde is echter wel dat je als chirurg een goede blik hebt, over goede technieken beheerst, en klanten goed kunt uitleggen wat ze kunnen verwachten, zodat ze weloverwogen tot een eigen besluit kunnen komen.

Waarom doe je wat je doet?

Als kind fascineerde de aangezichtschirurgie mij al, en uiteindelijk heeft mijn loopbaan ook die wending genomen. Het is werkelijk een voorrecht om te mogen doen wat ik doe. Om deel te mogen zijn van de “bevrijding” die vrouwen vaak ervaren wanneer ze voor een operatie durven te kiezen, en hun daarbij te mogen begeleiden. Het is een “happy” vak, met veel positieve ervaringen en échte winst in kwaliteit van leven. Dat zie je maar zelden in de geneeskunde. Het is ook een erg technisch vak, waar de marges smal zijn. Dat maakt mijn werk enorm uitdagend.
Hoe beslis je wanneer je wat doet?
Niet elke vrouw veroudert op dezelfde manier, en niet elke vrouw heeft dezelfde gelaatsbouw. Beiden maken erg veel uit bij de afweging die ik maak. De zogenaamde sub-SMAS face-hals lift en de endoscopische voorhoofdslift zijn ingrepen die vrijwel bij iedereen werken. Ik ben geen chirurg die mensen in hun “zijn” wil veranderen. Wat ik ook doe, het moet dicht bij de persoon zelf blijven. Dat is één van de reden dat ik bijvoorbeeld bescheiden aan lipo-filling doe, en lippen ook nooit excessief vergroot. Soms kan dat best “mooi” zijn, maar wanneer de persoon vervolgens verandert, kan ik daar niet achter staan. Ik zoek altijd naar die kenmerken die het meest hun stempel drukken op de veroudering van een gelaat. Voor veel klanten is dit moeilijk om zelf goed in te schatten. Daardoor komt het regelmatig voor dat mijn advies afwijkt van de operatie die een klant zelf voor ogen had. Bij veroudering is het daarnaast zelden zo dat slechts één onderdeel van het gelaat negatief de aandacht vraagt. Ik geloof dan ook sterk in combinatie ingrepen. Bijvoorbeeld een face-hals lift plus een voorhoofdslift, of een facelift plus een chemische peeling van de huid. Tot slot is ook de combinatie met fillers of botox vaak aan te bevelen voor een optimaal effect.
Wat maakt jouw behandelingen onderscheidend?
Dat moeten anderen van je zeggen denk ik. In ieder geval kan ik wel zeggen dat ik volmondig voor kwaliteit kies bij alles wat ik doe. Dat merken mensen bij elke stap binnen de praktijk. We nemen uitvoerig de tijd voor elke klant, luisteren goed naar zijn/haar wensen, en simuleren de operatie altijd aan de hand van foto’s. Operatief werk ik alleen met de meest effectieve technieken, ook al zijn die soms complexer en kunnen die daardoor langer duren. Ik ben daar compromisloos in. Wij zijn denk ik een erg persoonlijk bedrijf. Wij snappen dat geopereerd worden aan het gezicht een kwetsbaar moment is in het leven van onze klanten. Een zakelijke houding past daar wat ons betreft niet bij. Wij zijn 24/7 bereikbaar bij vragen en voor support. Door mijn achtergrond en de locatie van de praktijk zijn wij denk ik ook relatief internationaal, wat al onze klanten erg fijn vinden. Onze klanten zijn vrijwel altijd tevreden, en als dat om welke reden niet zo is hebben we daar een volstrekt open houding in. Tot slot waren onze complicaties over de afgelopen 3 jaar uitzonderlijk laag, ook dat is denk ik belangrijk.