Dokter Wever - facelift en halslift

Facelift en halslift

Veroudering is een geleidelijk proces waarbij verticale verzakking, verlies van bot en vet, en oppervlakte veranderingen van de huid een hoofdrol spelen. Het gevolg is het in meer of mindere mate ontstaan van dunne rimpels, diepere plooien, en schaduwen. Daarnaast wordt de kaaklijn vaak minder scherp, ontstaat er losse huid onder de kin en in de hals, en verliezen wangen en lippen hun jeugdige volheid. Er bestaan meerdere soorten behandelingen om dit proces te beïnvloeden.

 

Gouden standaard

Met injectable fillers of vet injecties kan het verloren volume weer worden aangevuld, en kunnen plooien en schaduwen wat minder zichtbaar worden gemaakt. Met laser behandelingen of een chemische peeling kunnen oppervlakkige vlekjes en kleine rimpeltjes verzacht worden. Een goed uitgevoerde facelift of halslift is echter voor de meeste klanten de gouden standaard en leidt tot een voorspelbaar, natuurlijk en duurzaam resultaat.

Door verlies van elasticiteit rekt de huid in de loop van tijd langzaam uit, terwijl het volume van vet en bot langzaam minder wordt. Het gevolg hiervan is dat er netto een teveel aan huid ontstaat rondom de kaaklijn of in de hals. Fillers of vet veranderen niets aan het teveel aan huid. Ze kunnen de vormloosheid van de huid alleen oplossen door het als het ware van onderaf op te vullen. Het nadeel is dat hierbij na enige tijd vaak een grotere gezichtsvorm ontstaat met andere gelaatskenmerken.

De ene facelift is de andere niet

Er zijn grote verschillen in uitvoering die voor klanten uitermate belangrijk zijn. De structuur van het gezicht bestaat uit een aantal lagen en niet elke laag is even complex in opbouw. In het gezicht is de huidlaag bijvoorbeeld een relatief eenvoudige laag die makkelijk te vinden is. Er lopen vrijwel geen bloedvaten in en de enige zenuwen van betekenis zijn kleine gevoelszenuwen. Een groot deel van de snel uitgevoerde facelifts (minilift face, c-lift, s-lift, macs-lift) beperkt zich hoofdzakelijk tot deze huidlaag. Meestal wordt de diepere laag niet of vrijwel niet geopend, maar enkel met een hechting strak getrokken – de zogenaamde “plicatie” techniek. De diepe laag is veel complexer dan de huidlaag, is moeilijker te vinden en ook lastiger te vervolgen. Bovendien lopen er aan de diepe zijde van deze laag belangrijke spieren, klierweefsel, grotere bloedvaten en zenuwen die verantwoordelijk zijn voor de bewegingen van mond, oogleden en wenkbrauwen.

Natuurlijk resultaat

Een mooi, natuurlijk en duurzaam resultaat bij een facelift operatie wordt niet bereikt door enkel aan de huid te trekken. Het doel is om de diepere laag van het gezicht schuin naar boven te verplaatsen. De huid volgt dan als het ware vanzelf. Deze verplaatsing wil je bovendien met zo min mogelijk trekkracht verrichten. Hoe meer er getrokken moet worden, hoe groter de kans dat het resultaat onnatuurlijk en bovendien tijdelijk is. Wanneer de diepe laag niet of niet volledig wordt opgetild, zoals bij de eerder genoemde plicatie technieken, zal er per definitie meer trekkracht gebruikt moeten worden. Voor wat betreft de veroudering van de hals geldt een soortgelijk principe. Daarnaast is er in de hals vaak sprake van slap en soms hyperactief spierweefsel (platysma), overtollig vet onder de halsspieren, verdikking van de diepere spierlaag (digastricus), en verzakkingen van de speekselklieren. Wanneer de hals verouderd is, is alleen liften van de diepere laag dan ook vaak onvoldoende. Via een snede onder de kin moet veelal ook aan vet en spieren gewerkt worden om een mooie kaaklijn te krijgen.

Deep-plane benadering

Deze achtergrond verklaart waarom een zogenaamde “deep-plane” benadering tegenwoordig gezien wordt als de meest effectieve, natuurlijke en duurzame facelift. Het blijft echter een complexe operatie om uit te voeren. De kunst van deze operatie ligt niet in de techniek zelf, maar in de uitvoering daarvan. Er moet dicht in de buurt van de aangezichtszenuw worden gewerkt om de diepe ligamenten van het gezicht voldoende los te maken. De diepe laag vinden is op zich niet buitengewoon ingewikkeld. Echter, deze laag zo ver vervolgen dat alle diepe ligamenten in beeld komen en losgemaakt kunnen worden, en daarbij de veiligheid van de aangezichtszenuw borgen, maakt de ingreep hoog-complex. Niet elke “deep plane” facelift geeft dus hetzelfde resultaat. In dit opzicht zegt het begrip niet zoveel. De kennis en ervaring van de chirurg zal bepalen hoe uitgebreid de diepe laag vervolgd wordt: dát is de alles bepalende factor voor het resultaat. Om deze techniek adequaat en veilig te kunnen uitvoeren is dus naast goede training ook voldoende routine en toewijding essentieel. Daarom wordt deze ingreep in de praktijk slechts door een beperkt aantal chirurgen beheerst. Dokter Wever combineert deze ingreep vaak met vetinjecties, aangezien hiermee het resultaat met name bij slanke klanten aanzienlijk verbetert. De ingreep duurt gemiddeld ongeveer 3 ½ tot 4 uur en vindt vrijwel altijd plaats onder algehele narcose.

Wat vragen wij van u

Om een facelift te ondergaan moet u uiteraard gezond zijn. Indien u rookt willen we graag dat u daar tenminste vier weken van te voren mee stopt en ook na de operatie vier weken niet rookt. Wij raden aan om minstens twee weken vrij te nemen, hoewel drie weken meestal beter is. Een facelift is geen pijnlijke operatie en u voelt zich snel na de ingreep al beter. U heeft 24 uur een hoofdverband om en vier dagen wond drains. Veel voorkomende klachten van onze patiënten zijn een strak gevoel rond de hals, een beurs gevoel bij het kauwen, en een brandend gevoel achter de oren. De eerste week bent u vooral druk met het verzorgen van de littekens rondom de oren. Ernstige complicaties komen gelukkig niet vaak voor. Bloedingen onder de huid zien we regelmatig, maar deze zijn meestal zo gering dat we daar weinig aan hoeven te doen. Grotere onderhuidse stolsels moeten verwijderd worden door de hechtingen los te maken. Door onze zorgvuldige operatietechniek en het gebruik van Tranexaminezuur komt dat gelukkig relatief weinig voor (<5%). Toch willen we hierom graag dat u de eerste 24 uur na de operatie in onze omgeving verblijft. Uitval van de zenuw waarmee u lacht, de lippen tuit en de wenkbrauwen optilt kan eveneens voorkomen, maar is zeldzaam en gelukkig vrijwel altijd omkeerbaar (<1%). Problemen met de genezing van het litteken zijn meestal overzichtelijk en tijdelijk, maar kunnen met name bij rokers in zeldzame gevallen tot ernstige problemen leiden.

Bijkomende ingrepen die tijdens een face- of halslift vaak worden uitgevoerd zijn vetinjecties, operaties aan de oogleden of wenkbrauwen of een chemische peeling.

Facelift en halslift behandelingen per jaar: meer dan 40

10-20%

Percentage
touch-ups

3

Zwaarte
score (1-5)

2-3 wk

Hersteltijd
in weken

< 1%

Complicaties

10-20%

Percentage
touch-ups

3

Zwaarte
score (1-5)

2-3 wk

Hersteltijd
in weken

<1%

Complicaties

Facelift en halslift voor en na

Dokter Wever - facelift en halslift
Voor - na

Andere behandelingen: